Informatie over TITEREN / VACCICHECK

Wat is titeren?

Door het afnemen van een kleine hoeveelheid bloed van uw hond kan middels de VacciCheck antilichamentest worden bepaald of er nog voldoende antilichamen (antistoffen) in het bloed aanwezig zijn. Hierdoor kun je dus zien of er wel of niet gevaccineerd moet worden waardoor de hond niet hoeft te worden belast met op dat moment niet noodzakelijke vaccinaties.

Op welke antilichamen wordt er getiterd?

Met VacciCheck worden de antilichamen gemeten bij de hond van de 3 vaccins welke in de cocktail zitten, te weten:

Hondenziekte (Canine Distemper Virus of CDV),

Infectieuze Hepatitis (Canine Adeno-2 Virus of CAV-2; ook tegen CAV-1),

Parvo (Canine Parvo-2 Virus of CPV-2).

Waarom wordt er niet op Leptospirose ( o.a. ziekte van Weil) getiterd?

Omdat Leptospirose een bacteriële infectie is waarbij de bescherming maar voor een beperkt deel door antilichamen komt en voor het overgrote deel door cellulaire afweer. Een laag aantal antilichamen geeft dus niet aan dat er beperkte bescherming is. Het doen van een titerbepaling heeft dus geen zin.

Wij adviseren om uw hond jaarlijks te vaccineren tegen de ziekte van Weil, mocht u hierover vragen hebben willen wij dit graag met u bespreken.

Hoe gaat het in zijn werk en hoe lang duurt het voordat de uitslag bekend is?

De test is vrij arbeidsintensief en duurt met aflezen ongeveer een uur daarom draaien wij de test meestal op donderdag. Ook op andere dagen kan er een kleine hoeveelheid bloed worden afgenomen die we dan bewaren tot we de test gaan draaien. Voor de uitslag maakt het geen verschil of dit direct getest wordt of enkele dagen wordt bewaard. Indien u met meer honden komt kunnen we ook op een andere dag testen. Indien u dat wenst vraag even bij het maken van de afspraak of dat mogelijk is.

Is een titerbepaling officieel erkend?

Inmiddels hebben o.a. de WSAVA, de KNMvD, de NVWA, de Dibevo en de Raad van Beheer heeft de titerbepaling erkend. Dit is te lezen in de door de Raad van Beheer gepubliceerde Raadar, uitgave januari 2015, pagina 7 onderaan.

https://www.houdenvanhonden.nl/globalassets/raadar/2015/rvb_raadar_2015_1_ja nuari.pdf

Ook pensions mogen honden en katten toelaten die getiterd zijn

https://www.knmvd.nl/groepen/GGG/item/10868287/Titerbepaling-pensions-istoegestaan


Is een titerbepaling ook geldig in het buitenland?

Wanneer een hond naar het buitenland gaat is in ieder geval een geldige Rabiësenting een verplichting. Kijk voor de verplichtingen op de diverse daarvoor bestemde sites (bijv. www.licg.nl) en de ambassade van het betreffende land.

Wat betreft de “normale” vaccinaties veel landen erkennen de titerbepaling nog niet. Mocht je naar een hondenshow, kennel of camping gaan die vaccinaties verplichten informeer dan goed of zij de Vaccicheck titerbepaling accepteren.

Waarom wordt er niet op Rabiës getiterd?

Omdat dit ongeacht de uitslag (is overigens een heel andere test) een wettelijk verplichte enting is en er niet door middel van een test hierop uitzonderingen mogen worden gemaakt. Je zult dus indien de hond meegaat naar het buitenland over een geldige Rabiësenting moeten beschikken.

Wat zijn de kosten voor het titeren?

Naast een goede bescherming tegen een aantal dodelijke ziekten vinden wij een (jaarlijkse) gezondheidscontrole erg belangrijk.

Als u deze bij ons laat uitvoeren dan kost de test € 40,—(naast de kosten voor de gezondheidscontrole). Wilt u alleen de test laten uitvoeren dat kost deze € 65,—.

Zoals u bij ons gewend bent betaalt u als u met meerdere honden komt maar 1 consult.

Wanneer beginnen met titeren?

Je kunt op elke leeftijd beginnen met titeren!

Pups

Een pup krijgt van de moeder in de eerste ca. 12 uur de antilichamen mee met de biest. Deze antilichamen van de moeder worden ook wel maternale antilichamen genoemd. Indien de moeder geen antilichamen heeft, kan ze deze dus niet doorgeven aan haar pups en zijn deze dus niet beschermd! Het is dus aan te raden om voordat de dekking gaat plaatsvinden de teef te titeren en indien nodig te vaccineren.

De maternale antilichamen beschermen de pup als zijn eigen afweer nog niet goed werkt. Als de titer van de maternale antilichamen nog erg hoog is zal een vaccinatie minder tot zelfs niet werken. Door te meten hoeveel (maternale) antilichamen er nog zijn kunnen we het beste moment om te vaccineren bepalen. Meestal beginnen we met meten vanaf een leeftijd van 6 weken. Uiteindelijke zal uw pup 1 of meerdere keren gevaccineerd worden, wij raden aan om 4-6 weken na de vaccinatie de titerbepaling te herhalen om te controleren of de vaccinatie voldoende werkt.

Vanaf 1 jaar en ouder

Als uw hond 1 jaar of ouder is kunnen we controleren hoe alle voorgaande vaccinaties zijn aangeslagen en of er dus nog voldoende antilichamen zijn om langere tijd beschermd te zijn.

Wij kunnen een bescherming van maximaal 3 jaar vastleggen waarna de titer herhaald moet worden om te kijken hoeveel bescherming er op dat moment nog is.

Kunnen katten ook getiterd worden

Ja dat kan, wij doen dat echter nog niet bij ons in de praktijk.